HISTORIAA

Kekkonen ja Keiteleen kummisedät

MASI Jeansin syntyhistoria on varsin ainutlaatuinen. 1970-luvun alkupuolella Keiteleen kuntaa uhkasi yhdistäminen Pielaveden kuntaan, mikä ei ollut keiteleläisten mieleen. Kunnanisät oivalsivat, ettei omillaan toimeen tulevaa kuntaa pystytä lannistamaan. Niin päädyttiin taistelemaan oman kunnan itsenäisyyden puolesta.
Kunnan toimesta perustettiin työryhmä, joka sai nimekseen Keiteleen kummisedät. Kummisedät käärivät hihansa ja ryhtyivät kartoittamaan ja hankkimaan kuntaan työvoiman suhteen toisiaan tukevaa teollisuutta päämääränään entistäkin omavaraisempi ja vakaampi itsenäinen Keitele. Kuntaan syntyneet puualan yritykset työllistivät miehiä ja kuntaan muuttaneiden perheiden naisille tuli myös löytää uusia työpaikkoja. Tästä syntyi ajatus saada paikkakunnalle vaatetusteollisuutta ja kunnan naisille töitä! Porilaiset Pekka Ahtola ja Pekka Laine ottivat haasteet vastaan, ja perustivat yhdessä kunnan kanssa tehtaan Keiteleelle.
Tehdas sai nimekseen Blueman. M.A.S.I Companyn, eli alun perin Bluemanin virallinen syntyhetki on 18. Syyskuuta 1972. Tuona syksyisenä päivänä tasavallan presidentti Urho Kekkonen muurasi yrityksen uudisrakennuksen peruskiven Keiteleellä.

Aikalaisten kova työ palkitaan

Alussa MASI Jeans myi rahtityötä tukkuliikkeille ja ketjuille. Elettiin farkkumuodin kasvun aikaa. Melko pian rahtityön heikot katteet ja halpamaiden kilpailu ajoivat yrityksen kriisiin. Tunnetun englantilaisen farkkumerkin lisenssioikeuden saaminen toi yrityksen toimintaan uuden positiivisen käänteen vuonna 1974. Oikeus myydä ja valmistaa Lee Cooper-farkkuja Suomessa, nostivat yrityksen kriisin partaalta. Kiitos aikalaisten, eli vetävän mainonnan, hyvän malliston ja aktiivisen myyntiorganisaation yhteistyönä, Lee Cooper nousi viidessä vuodessa farkkumerkkien kärkeen!

Maiharitakki, Mauno Koivisto ja uutuuksia naisille

1970-luvun lopun hittituote oli Lee Cooperin maihari, joka edelleen lienee Suomen myydyin takkimalli. Maiharin menekkivuosina sitä käyttivät todistettavasti myös presidentti Mauno Koivisto.
1980-luvun alussa aloitettiin farkkujen ja puseroiden myynti Neuvostoliittoon. Vuosikymmenen puolivälissä yrityksen liikevaihto ylitti jo 100 miljoonaa markkaa ja valmistusyksiköitä oli Keiteleen lisäksi Viitasaarella. Samaan aikaan kilpailu farkkumarkkinoilla kiristyi ja Blueman toi markkinoille Very Nice -malliston. Very Nice koostui tytöille ja naisille suunnitelluista farkkuvaatteista.
Kunta luopui yrityksen omistuksesta vuonna 1982. Kunnan osakkeet ostivat Pekka Ahtola sekä Kari Rissanen ja Kalle Ketomaa. Pari vuotta myöhemmin myös Ahtola luopui omistuksestaan ja Rissanen ryhtyi yrityksen toimitusjohtajaksi. Vuonna 1988 pääomistajaksi tuli Pekka Puolakka, joka oli toiminut yrityksen konsulttina ja hallituksen puheenjohtajana.

Bluemanista tulee branditalo

Vuosikymmenen lopussa MASI osti enemmistön Liperissä toimineesta Sail & Ski Oy:stä, joka valmisti ulkoilu- ja lasketteluvaatteita. Tuotantoyksiköitä perustettiin sekä Pielavedelle että Jurvaan. Vuonna 1988 Neuvostoliiton vienti lähti rajuun laskuun. MASI Jeans ei säästynyt monen muun yrityksen tavoin laman negatiivisilta vaikutuksilta.
90-luvun vaihde ja lamavuodet johtivat MASI Jeansin kestämättömiin vaikeuksiin ja alkuperäisen yrityksen toiminta loppui. Saneerauksessa 1993 yrityksen toimintaa järjesteltiin voimakkaasti. Tuotantolaitoksista vain Keitele ja Viitasaari jatkuivat. Yrityksen pääomistajana jatkoi Pekka Puolakka. Laman loputtuaMASI Jeans:n liiketoiminta vahvistui tehtyjen muutosten myötä. Yritys nosti liikevaihtoaan osin lisäämällä markkinaosuuttaan supistuvilla farkkumarkkinoilla ja osin ostamalla tuotevalikoimaansa Tiklas ja Fredrikson tuotemerkit.

MASI 2000- LUVULLA

Masi alkoi vähitellen siirtämään tuotantoaan Viroon 2000- luvun alussa. Vuonna 2007 Masi osti itselleen Viron Valgassa sijaitsevan tuotantolaitoksen. Suomalaisen farkunvalmistuksen pitkä aikakausi päättyi, kun vuonna 2016 Viimeinen farkkulinjasto Keiteleeltä siirrettiin Valgaan.

0